حضور دانشگاه‌های ایران در جمع برترین‌های رتبه بندی وبومتریک

انتشارات موفقیت‌شناسی

به گزارش پایگاه خبری موفقیت شناسی، نسخه یازدهم (نسخه ژانویه ۲۰۲۱ نسخه ۱۱.۱.۴ بتا) در رتبه بندی وبومتریک منتشر شد. وبومتریک (Webometrics) یا رتبه بندی وب سایت‌های دانشگاهی یک رتبه‌بندی وب‌سنجی است که در سال ۲۰۰۴ توسط آزمایشگاه سایبرمتریک، واحدی از انجمن ملی تحقیقات اسپانیا، بر اساس چهار شاخص تهیه می‌شود.

این نظام رتبه بندی اعلام کرده است که بنا به درخواست دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی تصمیم گرفته است به طور موقت در این نسخه از پروفایل‌های برتر گوگل اسکولار Google Scholar استفاده نکند.

دلیل این امر این بوده است که بیش از ۵ هزار پروفایل گوگل اسکولار به عنوان داده و اطلاعات وجود داشته و تاریخ نهایی برای اتمام آن وجود ندارد. به همین دلیل این نظام رتبه بندی تصمیم گرفته است جمع آوری استنادها را بر اساس وب سایت اصلی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی به انجام برساند.

رتبه بندی نسخه یازدهم (نسخه ژانویه ۲۰۲۱ نسخه ۱۱.۱.۴ بتا) و ۳ هزار و ۷۶۳ مرکز دانشگاهی و علمی را مورد بررسی قرار داده است.

داده‌ها ، مانند نسخه‌های قبلی ، هنوز در BETA هستند برای نسخه بعدی رتبه بندی دانشگاه‌ها در پایان ژانویه ۲۰۲۱ از آنها استفاده می‌شود.

این نظام رتبه بندی تغییرات رتبه بندی سال ۲۰۲۱ را اعلام کرده است.

توصیه شده است که از نام رسمی دانشگاه در عضویت و آدرس ایمیل استفاده شود تا استاندارد سازی نام و وابستگی درست انجام گیرد.

استنادات از ۲۱۰ پروفایل عمومی برتر هر دانشگاه جمع آوری می‌شود. پروفایل‌های غیر انفرادی (ژورنال‌ها و گروه‌ها) محاسبه نمی‌شوند. ضمن اینکه اگر مشخصات نویسندگانی که به دانشگاه تعلق ندارند، عمداً برای افزایش رتبه به دانشگاه اضافه شوند مؤسسه از رتبه بندی خارج می‌شود.

این نظام رتبه بندی داده‌های بیش از ۹۵۰ هزار مؤسسه و مرکز که دارای پروفایل در گوگل اسکولار بوده را جمع آوری کرده است اما بسیاری از نادرست هستند که با توجه اینکه بررسی همه آنها تقریباً غیرممکن است این نظام یک لیست قرمز از نمایه‌های نادرست ارائه کرده است.

اطلاعات دانشگاه‌ها و مراکز علمی در زمان ۲۶ تا ۳۱ دسامبر سال ۲۰۲۰ جمع آوری شده است.

شاخص ضریب تأثیر (۵۰ درصد)، شاخص بازبودن و شفافیت (۱۰ درصد)، شاخص عالی بودن (۴۰ درصد) در این رتبه بندی مؤثر هستند. به این ترتیب:

قابلیت مشاهده محتویات وب با وزن ۵۰ درصد: تأثیر تعداد شبکه‌های خارجی که به صفحه‌های وب مؤسسه لینک می‌شوند.

شفافیت با وزن ۱۰ درصد: میزان محققان پر استناد و تعداد استنادها از ۲۱۰ نویسنده برتر (به استثنای ۲۰ مقاله برتر).

کیفیت برتر با وزن ۴۰ درصد: تعداد مقالات در میان ۱۰ برتر مورد استناد در هر یک از ۲۷ رشته پایگاه داده برای دوره پنج ساله ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ با منشأ Scimago.

از جمهوری اسلامی ایران نیز ۱۱۲ دانشگاه و مرکز آموزشی و پژوهشی در فهرست ۳ هزار و ۷۶۳ دانشگاه برتر قرار دارند.

اولین دانشگاه، دانشگاه علوم پزشکی تهران با میزان استنادات ذکر شده از سوی وبومتریک با میزان ۸۵۳۵۶۲ است و آخرین دانشگاه ایرانی در این جمع دانشگاه علم و فرهنگ با میزان استناد ۱۰۱۸ است.

تعداد ۲۰ دانشگاه دارای رتبه زیر هزار هستند و ۵ دانشگاه نیز دارای رتبه زیر ۵۰۰ هستند.

جدول ۴۰ دانشگاه برتر ایران در وبومتریک در نسخه ژانویه ۲۰۲۱

از تعداد ۱۱۲ مرکز آموزشی و پژوهشی ایرانی حاضر در این رتبه بندی ۵۵ دانشگاه مرتبط با وزارت علوم و ۳۴ دانشگاه مرتبط با وزارت بهداشت هستند. تعداد ۴ پژوهشگاه و انستیتو تحقیقاتی در میان این مراکز حضور دارند. همچنین تعداد ۱۹ واحد دانشگاه آزاد اسلامی در جمع برترین‌های وبومتریک قرار دارند.

همچنین از میان ۳ هزار و ۷۶۳ دانشگاه و مرکز علمی ۱۰ دانشگاه به عنوان بیشترین استنادات در رده اول تا دهم قرار گرفتند.

۱۰ دانشگاه برتر دنیا در نسخه ژانویه وبومتریک ۲۰۲۱


پایان پیام/

اگر به کارآفرینی علاقه‌مند هستید از این رسانه دیدن کنید

پایگاه خبری موفقیت شناسی

هدف ما امیدآفرینی در جامعه و ایجاد حس خوب و مثبت است

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا