سفارش رپورتاژ آگهی: 09128237336

چرا شمار ایرانیانی که حیوانات خانگی دارند بیشتر شده است؟

«پت‌شاپ» یکی از بازارهای مهمی است که درسال‌های گذشته رونق زیادی پیدا کرده و گردش مالی قابل توجهی دارد. این در حالی است که قانون کشور، داشتن حیوانات خانگی را به هیچ عنوان تشویق نمی‌کند و هیچ علاقه‌ای نیز به ترویج این فرهنگ ندارد.

به گزارش پایگاه خبری موفقیت شناسی به نقل از تبیان، موضوع علاقه به حیوانات خانگی و نگهداری از آنها در ایران موضوع جدیدی نیست و نمی‌توان داستان را صرفاً به غرب‌گرایی نسبت داد. اگرچه به سبب غیرقانونی بودن نگهداری از حیوانات خانگی آمار دقیقی از تعداد آنها یا میزان گردش مالی این صنعت در ایران در دست نیست اما نمونه‌های آماری از جامعه وسیع گرایش به حیوانات خانگی، پرسود بودن این صنعت را در ایران تایید می‌کند.

یک بازار 350 میلیارد دلاری

در مورد گردش مالی صنعت حیوانات خانگی متاسفانه آمار دقیقی از ایران در دست نیست اما براساس برخی گزارش‌ها این صنعت در جهان ارزشی بالغ بر ۳۵۰ میلیارد دلار در سال دارد و انتظار می‌رود تا سال ۲۰۳۰ ارزش این بازار به ۵۰۰ میلیارد دلار برسد. این رقم مسائلی از قبیل غذا، مراقبت، داروها، لوازم بهداشتی، اسباب‌بازی،خدمات دامپزشکی، بیمه، حمل‌ونقل، آرایشگاه و تمامی خدمات مربوط به حیوانات را شامل می‌شود. در ایران اما آمار به طور دقیق مشخص نیست چون علاوه بر اینکه این صنعت تقریباً یک صنعت زیرزمینی محسوب می‌شود مواردی نیز به دلیل قاچاق ثبت نمی‌شود. برای مثال بخش زیادی از غذای حیوانات مخصوصاً بعد از تحریم به صورت قاچاق وارد ایران می‌شود بنابراین جایی ثبت نمی‌شود. قبل از تحریم‌ها، تولیدکنندگان خارجی در ایران نمایندگی داشتند و واردات به صورت رسمی انجام می‌شد اما بعد از تحریم‌ها محدودیت‌هایی به وجود آمد که باعث شد بخش بسیار زیادی از غذای حیوانات به صورت قاچاق وارد شود، مالیاتی گرفته نشود و طبیعتاً جایی هم ثبت نشود. بخش دیگری از این صنعت موضوع گردش مالی خرید و فروش حیوانات است که باز هم آماری در ایران وجود ندارد.

پت بیشتر، پول بیشتر!

اما چرا با وجود تمامی مخالفت‌ها و مانع‌تراشی‌ها با نگهداری بخشی از حیوانات خانگی، شمار ایرانیانی که حیوانات خانگی دارند بیشتر شده است؟ در پاسخ به این سوال به چند دلیل عمده می‌رسیم. اول از همه باید گفت روندی که امروز در کشور شاهد آن هستیم بخشی از یک روند جهانی است. در نگاهی به روند جهانی می‌بینیم که در دنیا نیز تعداد کسانی که از حیوانات خانگی نگهداری می‌کنند متاسفانه یا خوشبختانه در حال افزایش است. بنابراین با توجه به اینکه ما نیز در دهکده جهانی زندگی می‌کنیم بخشی از این افزایش اقبال نسبت به نگهداری از حیوانات خانگی می‌تواند متاثر از فرهنگ جهانی باشد. اصولاً صنعت حیوانات خانگی، صنعت در حال رشدی است و فعالان این صنعت قطعاً به منظور بازاریابی تبلیغات می‌کنند و همواره تلاش دارند افراد بیشتری را به سمت نگهداری از حیوانات خانگی سوق دهند.

چهارمین تجارت سیاه

اگرچه نگهداری از حیوانات خانگی مانند سگ، گربه، پرندگان و ماهی‌های تزیینی و… در دنیا امری معمول است اما در ایران تجارتی تقریباً زیرزمینی محسوب می‌شود. اما طبقه‌ای نیز زیر این زیرزمین وجود دارد و آن نگهداری از حیات‌وحش است که نه‌تنها در ایران که در دنیا نیز جرم است و صورت بارزی از تضییع حقوق حیوانات محسوب می‌شود. اگرچه نگهداری از حیات‌وحش به عنوان حیوانات خانگی جرم است اما این موضوع به‌خصوص در چند سال اخیر میان طیف خاصی از مردم با سرعت بیشتری رواج پیدا کرده است و در اشاره به دلایل آن می‌توان دو دلیل عمده را دید. نخست آنکه نگهداری حیات‌وحش ابزاری برای بهتر دیده شدن و فخرفروشی است. در روزگاری که بعضی افراد برای جلب توجه در شبکه‌های اجتماعی دست به هر کاری می‌زنند، نگهداری و نمایش حیات‌وحش گزینه‌ای وسوسه‌انگیز است. اما دلیل دوم ناآگاهی و علاقه کور به حیوانات است که تبدیل به نگهداری از حیات‌وحش می‌شود. تلخ است اما افرادی که از حیات‌وحش نگهداری می‌کنند خود را عاشق طبیعت می‌دانند. اما این توجیه مانند این است که کودکی را از خیابان ربوده و نگهداری کنیم و خود را عاشق کودکان بنامیم.

بازار اما اگرچه باز هم زیرزمینی، داغ است. متاسفانه خرید و فروش این حیوانات به سهولت انجام می‌شود،. کافی است قدری پول داشته باشید تا به راحتی حیوان مورد علاقه خود را تهیه کنید. شیر، ببر، پرندگان شکاری، مارهای پیتون و بوآ، میمون رزوس، راکون و… تنها بخشی از این ماجراست. اما در نگاه به این موضوع از زاویه‌ای دیگر چه می‌بینیم؟ فردی متخلف با حدوداً  ۳۰۰ میلیون تومان توله شیر را می‌خرد. هزینه شیرخشک وارداتی گربه‌سانان، هزینه مربی، هزینه دامپزشک، هزینه معاینات تشخیصی در محل، هزینه واکسن، هزینه مکمل‌های خاص، هزینه داروهای تقویتی و… تا زمانی که حیوان زنده است پرداخت می‌شود و این درآمد هم صرفاً نصیب افرادی خاص در چرخه قاچاق حیات وحش می شود.

بازی سگ و گربه

هر چند نگهداری از حیوانات خانگی پیشینه‌ای غربی دارد اما طی سال‌های اخیر سرعت گرایش ایرانی‌ها به قبول سرپرستی پت‌ها تا اندازه‌ای بالا رفته که رئیس جامعه دامپزشکان ایران تعداد حیوانات خانگی در ایران را حدود ۶ تا ۸ میلیون می‌داند. بر همین اساس و طبق آماری عجیب از هر ۱۰ ایرانی یک نفر حیوان خانگی دارد. جالب اینکه طبق آمار، ایرانی‌ها جامعه‌ای حیوان دوست را تشکیل می‌دهند و در مقایسه با سایر کشورها درصد حیوان ستیزی در بین ایرانی‌ها بسیار کم است. به همین دلیل است که به جز درصد بالایی از کسانی برای پیگیری سلامت و درمان حیوانات خانگی‌شان به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند، شمار زیادی از افراد در مواجهه با حیوان مریضی که در گوشه خیابان افتاده به مراکز دامپزشکی مراجعه می‌کنند.

ایگوانا علیه گربه

به طور کلی، حیوان خانگی یا پت به هر حیوانی اطلاق می‌شود که در خانه نگهداری شوند. با این حال گروه حیوانات خانگی به دو بخش حیوانات خانگی متعارف و حیوانات خانگی غیر متعارف تقسیم می‌شوند. بر همین اساس پرطرفدارترین حیوانات خانگی که البته در دسته پت‌های متعارف قرار می‌گیرند سگ‌ها و گربه‌ها هستند و از لحاظ میزان طرفداری در بین ایرانی‌ها و خارجی‌ها از یک درجه محبوبیت برخوردارند. با این حال عده‌ای از افراد علاقه عجیبی به نگهداری از حیوانات غیر متعارف دارند که البته درصد محبوبیت آنها به میزان حیوانات خانگی متعارف کمتر است. کروکودیل، ایگوانا، انواع مارها و میمون‌ها جزو حیوانات غیر متعارفی هستند که البته طرفدارانی در بین علاقه‌مندان به نگهداری از حیوانات دارند.

ایرانی‌ها بیشتر پت‌ دارند یا خارجی‌ها؟

همان‌طور که پیش از این اشاره شد این روزها از هر ده ایرانی یک نفر حیوان خانگی دارد و مقایسه این آمار داخلی با آمارهای خارجی از نگهداری حیوانات خانگی برای خارجی‌ها نشان می‌دهد که فاصله چندانی بین ایرانی‌ها و خارجی‌ها در این زمینه وجود ندارد. به گزارش «فوربس»، مالکیت حیوانات خانگی در آمریکا طی سه دهه گذشته به‌طور چشمگیری افزایش یافته است. بر اساس این آمار تا سال ۲۰۲۴ حدود ۶۶ درصد از خانواده‌های آمریکایی یعنی حدود ۸۶ میلیون خانه، صاحب یک حیوان خانگی هستند. آمار مالکیت حیوانات خانگی نشان می‌دهد که این رقم در سال ١٩٨٨ میلادی ٥٦ درصد بوده است. از همراهی گرفته تا حمایت عاطفی، حیوانات خانگی بخش مهمی از زندگی صاحبان‌شان هستند. در واقع، ٩٧ درصد از صاحبان حیوانات خانگی، آنها را بخشی از خانواده خود می‌دانند. سگ‌ها محبوب‌ترین حیوان خانگی در آمریکا هستند (٦٥.١ میلیون خانوار آمریکایی سگ دارند) و پس از آن گربه‌ها (٤٦.٥ میلیون خانوار). در سال ٢٠٢٢، آمریکایی‌ها ١٣٦.٨ میلیارد دلار برای حیوانات خانگی خود هزینه کردند که تقریباً ١١ درصد نسبت به سال ٢٠٢١ (١٢٣.٦ میلیارد دلار) افزایش یافته است.

  ٤٠ درصد آمریکایی‌ها سگ را به فرزند ترجیح می‌دهند

روزنامه آمریکایی «یو اس ای تودی» می‌نویسد: «بسیاری از آمریکایی‌ها می‌گویند که آنها حیوانات خانگی را به جای پدر و مادر بودن انتخاب می‌کنند. طبق نظرسنجی این روزنامه  حدود ٤٠ درصد از آنها ترجیح می‌دادند به جای داشتن فرزند، صاحب حیوان خانگی شوند.» دلایل که این روزنامه به آن اشاره می کند از این قرار است: بچه‌ها گران هستند، نگهداری از سگ‌ها راحت‌تر است و بسیاری از جوانان آمریکایی می‌گویند بچه‌دار شدن چیزی نیست که در حال حاضر می‌خواهند.

٦٧ درصد از پاسخ‌ دهندگان ١٨ تا ٢٦ ساله گفته اند حداقل در حال حاضر، به جای بچه‌دار شدن، داشتن یک سگ را انتخاب کرده‌اند. این درصد برای سنین ۲۷ تا ۴۲ سال به ۴۳ درصد و برای سنین ۴۳ تا ۵۸ سال به ۲۸ درصد کاهش می‌یابد. نزدیک به ٥٠ درصد از پاسخ‌ دهندگان به این نظرسنجی گفته اند سگ خود را هنگام تصمیمات شغلی، سفر، و مسائلعاطفی … در نظر می‌گیرند!

هزینه نگهداری حیوانات خانگی چقدر است؟

عموما برای نگهداری از حیوانات در خانه، غذای مخصوص، انواع ویتامین‌ها، داروها و واکسن‌ها، وسایل بازی و محیطی برای استراحت حیوان، جزء ملزومات است. از دیگر وسایل مورد نیاز می‌توان به ظرف غذا، قلاده، قفس، شامپو، کیف حمل‌ونقل، شانه، ناخن‌گیر، لباس مخصوص و… هم اشاره کرد که هزینه اضافه‌تری را می‌خواهند.

قیمت لباس‌های مخصوص از ۳۵۰ هزار تومان، شانه و پرزگیر از ۲۵۰ هزار تومان، ظرف غذای استیل به اندازه متوسط از ۳۰۰ هزار تومان، شامپو از ۲۰۰ هزار تومان، مکمل‌ها و داروها از ۲۰۰ هزار تومان، قلاده سگ از ۲۰۰ هزار تومان، خاک گربه از ۱۵۰ هزار تومان، غذای تشویقی از ۶۰ هزار تومان و غذای خشک حیواناتی مثل سگ و گربه از ۵۰۰ هزار تومان تا ۵ میلیون تومان قیمت دارند.

علاوه‌ بر این حیواناتی مثل سگ، گربه و برخی از پرندگان و خزندگان حداقل به دو بار چکاپ در ماه نیاز دارند، در کلینیک‌ها و بیمارستان‌های دامپزشکی معمولا معاینه اولیه بعد از خرید حیوان خانگی، خوراندن قرص ضدانگل یا انگل‌زدایی، کوتاه کردن موها، گرفتن ناخن، تمیز کردن گوش، واکسیناسیون، چکاپ دوره‌ای، خرید غذا و لوازم حیوان خانگی، جرم‌گیری دندان، جراحی‌های سبک و انتخابی مانند عقیم‌سازی، جراحی‌های خارج از حفره شکمی، صدور شناسنامه، کاشت میکروچیپ، صدور گواهی سلامت و… انجام می‌گیرد.

براساس تماس‌های گرفته شده با مراکز درمانی حق ویزیت در هر بار از ۴۰۰ هزار تومان به بالا شروع می‌شود ولی اگر حیوان‌تان از حضور در کلینیک مضطرب و بی‌قرار می‌شود؛ مجبور به پرداخت هزینه بیشتر برای ویزیت در خانه خواهید شد که این هزینه نیز به هزینه‌های یادشده اضافه می‌شود.

افزایش قیمت همراه با افزایش مشتری نشان می‌دهد طبقه‌ای از افراد جامعه هستند که می‌توانند هزینه‌های بالایی را فقط برای تغذیه حیوان خانگی خود بپردازند. هزینه‌های اساسی برای نگهداری از حیوان خانگی که نمی‌توان از آنها چشم‌پوشی کرد به‌طور کلی از ۵۰۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان در ماه است.

انتهای پیام/

اگر به کارآفرینی علاقه‌مند هستید از این رسانه دیدن کنید

پایگاه خبری موفقیت شناسی

هدف ما امیدآفرینی در جامعه و ایجاد حس خوب و مثبت است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا