هدف طرح مهدهای کتاب

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: طرح مهدهای کتاب، که تأسیس و گسترش آن از برنامه های جدی نهاد است، در واقع ارائه کننده خدماتی برای بسط استعدادهای خلاقانه کودکان است.

مرکز مشاوره و خدمات کارآفرینی چترا

به گزارش پایگاه خبری موفقیت شناسی به نقل از ایرنا، همایش مجازی بین المللی پروژه ژان مونه با عنوان نقش کتابخانه های عمومی در توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور ایران با تاکید بر تجربیات کشورهای اروپایی چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت در تالار گفت و گوی مجازی دانشگاه علامه طباطبایی در بستر اسکای روم برگزار شد.

علیرضا مختارپور در پنل نخست این همایش با موضوع کتابخانه های عمومی ایران و تجربه مشارکت در مدیریت مسائل اجتماعی گفت:  امروزه، رویکرد خدمات و برنامه های کتابخانه های عمومی در دنیا در حال تغییر است و توجه به نیازهای خاص مجموعه مخاطبان، مهمترین عنصر تعیین کننده نوع فعالیت های کتابخانه های عمومی جهان محسوب می شود. بنابراین کتابخانه‌های عمومی قرن حاضر دیگر مکانی محدود به کتاب و نشریه چاپی نیست، بلکه مکانی برای ایجاد ارتباط و دسترسی به فناوری‌های نوین و افزایش مشارکت اجتماعی، توسعه فردی و حرفه‌ای، یادگیری مادام العمر و اجتماع سازی است.

وی با اشاره به اقدامات نهاد کتابخانه های عمومی در ایران در چند سال اخیر اظهار داشت: بر اساس طرح کلان و ملی ساماندهی اجتماعی کشور و با توجه به تاکید و توصیه رهبر معظم انقلاب، در چندین شهرستان اولویت‌دار – به عنوان نقاط هدف در مرحله مقدماتی – برنامه ریزی‌هایی متناسب با وضعیت آن مناطق از نظر نوع مواجهه با آسیب‌های اجتماعی و مبتنی بر ارائه خدمات در کتابخانه های عمومی طراحی و انجام شده است.

مختارپور مدارس خواندن را الگویی برای شناخت استعداد های ادبی و هنری اعضای کتابخانه ها دانست و گفت: مدارس خواندن الگویی فرهنگی آموزشی بود که با هدف شناسایی و حمایت از استعداد های کاربران و اعضای کتابخانه‌های عمومی که به علت محرومیت های اقتصادی و عدم برخورداری از امکانات عمومی در معرض آسیب‌های مختلف تحصیلی، اجتماعی، فرهنگی، دینی و… قرار دارند شکل گرفت.
دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور افزود: تاکنون پنج دوره از این مدارس برای ۱۲۰۰ نفر از کاربران کتابخانه های عمومی ایران برگزار شده که منجر به شناسایی نزدیک به ۲۰۰ نفر از نخبه های ادبی و هنری و معرفی آنان شده است. متاسفانه به دلیل شیوع پاندمی کرونا، آهنگ اجرای این مدارس کمی کند شده و بخش هایی از آن در فضای مجازی پیگیری می شود اما کتابخانه های عمومی موظف شده اند در یک برنامه پنج ساله نزدیک به ده هزار نفر از کاربران و اعضای مستعد خود در مناطق محروم را از خدمات این مدارس بهره مند کنند.

کتابخانه های عمومی تسهیل گران ارتقای کیفیت زندگی

مختارپور با اشاره به طرحی جامع که در مناطق حاشیه نشین در حال اجرا است توضیح داد: در این طرح به پیشنهاد نهاد، کتابخانه های عمومی به عنوان مراکز تسهیل گر ارتقای کیفیت زندگی تعریف شده و ایفای نقش می کنند. در این طرح، اصل بر ارائه مشاوره های روان شناسانه جمعی و فردی، ارائه منابع مکتوب و غیرمکتوب برای ارتقای کیفیت زندگی اجتماعی و شخصی و برگزاری کارگاه های جمعی حل مسئله اجتماعی است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور افزود: این طرح در دو سال گذشته در شش نقطه از حواشی شهرهای ایران برای جمعیتی از کاربران که در حدود ۲۰ هزار نفر تخمین زده شدند، برگزار شده است. رسیدن به سلامت پایدار روان یکی از عمده ترین اهداف این طرح اجتماعی است.

وی مهدهای کتاب را محلی برای تقویت «نوآوری» کاربران کودک خواند و اظهار داشت: یکی از کارکردهای متصور برای کتابخانه عمومی در ایران، نقش مکمل آن در کنار آموزش های رسمی است. کودکان از اصلی ترین طیف های کاربران کتابخانه های عمومی هستند. کتابخانه های عمومی با رجوع به اسناد بالادستی و چارچوب های کلان حاکمیتی، می توانند نقشی مهم در کنار آموزش رسمی داشته باشند. امروزه این نقش بر اساس تقویت بعد «نوآوری» در کتابخانه های عمومی تعریف شده است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور افزود:  بر این اساس، کتابخانه های مرکزی در شبکه کتابخانه های عمومی به صورت ویژه و سایر کتابخانه ها نیز، مجهز به بخش کودک شده اند که کارکرد اصلی آن تقویت بعد نوآوری در کودکان به وسیله منابع متنوع از جمله اسباب بازی های مهارت آفرین و برنامه های مهارتی کتاب محور است.

به گفته وی طرح مهدهای کتاب، که تأسیس و گسترش آن از برنامه های جدی نهاد است، در واقع ارائه کننده خدماتی برای بسط استعدادهای خلاقانه کودکان است.

به گزارش ایرنا، این همایش در چهار پنل با عناوین ساختار، تشکیلات، و راهبردهای کتابخانه های عمومی در ایران و اروپا، خدمات عمومی، تخصصی و شخصی سازی شده در کتابخانه های عمومی ایران و اروپا، کتابخانه های عمومی و جامعه مدنی در ایران و اروپا و بررسی، تحلیل و طراحی توسعه خدمات آینده در کتابخانه های عمومی ایران و اروپا برگزار می شود.

همچنین در بخش‌های دیگری از این همایش روح الله منوچهری، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان فارس از ساعت ۱۴ با موضوع بررسی یک تجربه: تسهیل دسترسی عشایر استان فارس به کتاب در طرح سفیر کتاب و سیامک محبوب مدیرکل دفتر برنامه ریزی نهاد از ساعت ۱۵:۲۰ با موضوع بن‌انگاره های آینده نگاری کتابخانه های عمومی به سخنرانی خواهند پرداخت.

انتهای پیام/

اگر به کارآفرینی علاقه‌مند هستید از این رسانه دیدن کنید
منبع
ایرنا

پایگاه خبری موفقیت شناسی

هدف ما امیدآفرینی در جامعه و ایجاد حس خوب و مثبت است

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا